Judo - jemná cesta

Ještě než se kronika začala psát

10.11.2009 00:00

 Základy zdejšího oddílu Juda se tradují už od roku 1961, kdy s. J. Kulhavý s několika zájemci začal prosazovat tento sport v malém sále zdejší Sokolovny. Již za krátký čas se oddíl rozrostl do poměrně velkých rozměrů. Protože nebyla od TJ pro oddíl žádná finanční dotace, nemohl se zúčastňovat žádných závodů a proto tedy nebyly žádné úspěchy.

Odchodem J. Kulhavého v roce 1967 se oddíl rozpadl, protože nebyl trenér. Teprve v březnu 1972 se zásluhou s. K. Mizery, který dal dohromady několik bývalých členů, oddíl znovu vzkřísil k životu. Trvalo to skoro 4 měsíce, než se vybojovalo pro oddíl přijatelné postavení. Do té doby se trénovalo v přísálí, které absolutně nevyhovovalo. Po mnoha bojích a dá se říci i ostrých slovních potyčkách se dosáhlo toho, že oddíl dostal opět k dispozici malý sál, kde cvičí dosud. Asi 6 měsíců po obnovení oddílu k nám přichází z TJ VŠ s. J. Bínová (1. kyu), která si bere na starost oddíl dívek, avšak s příchodem rodiny musela činnosti v našem oddílu zanechat.

V květnu 1973 se zúčastnili s. Mizera a Vávra školení trenérů 4. třídy v Praze. Zde se seznámili s Jiřím Budilem, nositelem 1. kyu. Ten nucen okolnostmi se přistěhoval do Slaného a od září 73 převzal funkci hlavního trenéra oddílu. V tuto dobu přichází do oddílu i Tomáš pšenička, nositel 2. kyu.

Už 13.10.73, tj. po jednom měsíci jejich činnosti se konalo ve Vlašimi 1. kolo krajského přeboru mužů skupiny B. Zde se ukázalo, že intenzivní trénink, který noví trenéři prosadili, přinesl ovoce. Vyhráli jsme všechna utkání a tato situce se opakovala i o 14 dní později v Mělníku. Tím naši borci získali 1. místo v B skupině a vypojovali si postup do A skupiny.

V listopadu začal fungovat také oddíl žactva pod vedením T. Pšeničky a A. Růžičky. 1.12.1973 se konala na Kladně soutěž dvoučlenných družstev. Postavili jsme tři družstva a získali 3., 5. a 7. místo z 15 startujících družstev. Na vánočním turnaji v Kralupech získal Tomáš Pšenička 3. místo ve váze do 63 kg. V ten samý den se zúčastňuje J. Budil Velké ceny v Praze. Byl vyřazen již v prvním kole trojnásobným mistrem republiky V. Novákem.

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode